Партнерство та співпраця  

   

Служби допомоги для студентів  

   

Академічна доброчесність  

   

Нормативна база  

   

Опитування  

   

25 листопада 2021 р. кафедрою міжнародних відносин та гуманітарних студійв рамках циклу гостьових лекцій професіоналів-практиків було запрошено видатного дипломата, Надзвичайного і Повноважного посла України Олександра Сергійовича Сліпченко, який належить до когорти дипломатів, які були у витоків розбудови зовнішньополітичної сфери нашої держави з часів відновлення її незалежності.

 

 

До онлайн-зустрічі долучилась безпрецедентна кількість учасників, більше 90 осіб. Активними слухачами були студенти ОП «Міжнародні відносини», студенти-історики, викладачі кафедри-організатора та інші охочі.

Ця зустріч стала ексклюзивним екскурсом в історію та сучасну практику української та світової дипломатії очима фахівця з 50-річним досвідом кар’єрного дипломата, якому свого часу довелося бути Постійним представником при ЮНЕСКО, першим Повіреним у справах України у Франції, першим послом України у Швейцарській Конфедерації, представником у Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві, начальником Управління країн Європи та Америки МЗС України, потім послом Швеції та у Данії і Норвегії (за сумісництвом), у 2002-2004 рр. послом України у державі Ізраїль.

Лектор виокремив актуальні питання сучасного міжнародного дискурсу, звернув особливу увагу на важливість обізнаності фахівців-міжнародників у вітчизняній та світовій історії, їх вміння робити порівняльно-історичний аналіз з проекцією на сучасні події. О.С.Сліпченко порадив слухачам активно поповнювати і розширювати діапазон своїх знань та умінь, зокрема долучаючись до книжкових джерел. Маємо відмітити, що поважний пан посол, який за першим фахом ще й журналіст, є автором цілої низки ґрунтовних праць з історії дипломатії. Ознайомитись з їх змістом буде і корисно, і цікаво. Доречи це можна буде зробити не тільки он-лайн, але долучившись до паперового варіанту книжок, які найближчим часом будуть в арсеналі книжкового фонду кафедри.

Всі присутні на лекції відмітили, що вона пройшла на одному диханні, замість запланованих стандартних 1години 20 хвилин тривала майже вдвічі довше, і присутні ще хотіли б продовжувати спілкування з Олександром Сергійовичем.

По закінченні лекції студенти поділились своїми враженнями, і всі вони виключно позитивні. Особливо активно своє захоплення лектором і лекцією висловлювали першокурсники 14імв групи – В. Коробка, А. Лозко, К. Музичук, О.Сошніков, Н.Судакова, А.Хегай, М.Процанін, Т.Дем’яненко. Так, на думку студентки першого курсу Катерини Музичук, «Лекція була чудова, пройшла дуже легко і весело. Багато цікавої інформації, потрібної. Ми почули відповіді на всі бажані питання. Почули гарні настанови та поради. Я вважаю такі зустрічі потрібними і корисними, так як ця людина професіонал тієї справи, якою ми хочемо займатися. І після таких лекцій та зустрічей ти розумієш що правильно обрав свій шлях».

Загальний висновок – лекція досягла своєї мети! Всі чекають наступних зустрічей з шановним Олександром Сергійовичем Сліпченко. Практика гостьових лекцій себе виправдовує і буде і надалі застосовуватися з метою покращення якості освіти!

 

   
© NPUROUNDER